Dwingeloo, een gezellig dorp

Vier kilometer van Lhee lig het dorp Dwingeloo met diverse winkels en eetgelegenheden. Het dorp Dwingeloo is een van de best bewaarde Brinkdorpen in Noord Nederland. Kenmerkend voor Dwingeloo is de Sint Nicolaaskerk met ui-vormige torenspits. Het monumentale pand Oldengaerde is één van de vier havezaten, die in of nabij Dwingeloo hebben gestaan.

Dwingeloo heeft onder andere twee supermarkten, een slagerij, een croissanterie, een opticien, bloemenwinkels, cadeauwinkels en een fietswinkel. Er is een bibliotheek waar ook toeristen gebruik van kunnen maken. In een van de vele restaurants kunt u smakelijk nagenieten van een fietstochtje of autoritje door de omgeving.

Gedurende het hele jaar worden er in Dwingeloo leuke activiteiten georganiseerd, zoals de Siepelmarkten op de woensdagen in de zomermaanden en de traditionele Dwingelermarkt op de tweede maandag in mei en oktober.

Zwembad de Paasbergen

In de bossen bij Dwingeloo ligt het openluchtzwembad De Paasbergen met een wedstrijdbad, speelbassin met een glijbaan van veertig meter lang, een peuterbad en een grote ligweide met springkussen, pannakooi en beachvolleybalveld.

Radiotelescoop Dwingeloo

Aan de rand van het Dwingelderveld staat de beeldbepalende radiotelescoop. Nu een rijksmonument, maar bij de ingebruikname in 1956 de grootste beweegbare radiotelescoop ter wereld. ASTRON gebruikte de telescoop voor wetenschappelijk onderzoek van het melkwegstelsel, de zon en het heelal. Vrijwilligers van CAMRAS beheren en onderhouden de telescoop en gebruiken het om belangstelling voor techniek en sterrenkunde bij de jeugd te stimuleren en mensen kennis te laten maken met radioastronomie.

De radiotelescoop heeft onlangs een grote restauratie ondergaan. Aan de voet van de radiotelescoop staan informatieborden met uitleg over de radiotelescoop. Op de zondagen van juli tot en met oktober zijn er hekvertellingen waarbij vrijwilligers van 11.00 tot 15.00 uur aanwezig zijn om te vertellen over deze unieke radiotelescoop.